Καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση της εκκολπωματίτιδας, αλλά και των εξάρσεών της. Η πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, περιορίζουν τον κίνδυνο σχηματισμού και φλεγμονής αυτών των μικρών και επώδυνων κοιλοτήτων στο έντερο.
Η πιο επιτυχημένη πρακτική για την αποφυγή τους είναι η υιοθέτηση μιας φιλικής προς τη νόσο διατροφής, η οποία έχει ως βασικούς πυλώνες την υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών και τη μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών.
Η εκκολπωματική νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και προσβάλλει το 20% του πληθυσμού, ποσοστό που αυξάνεται στο 60% μέχρι την ηλικία των 60 ετών.