Μετά τις αναρίθμητες δοκιμές αυτοκινήτων κάθε κατηγορίας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο το φυσικό αέριο είναι ο πραγματικός φίλος της τσέπης του οδηγού. Δεν συμπεριλαμβάνω την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πανάκριβα και κανένα μέχρι τώρα δεν πηγαίνει με μια φόρτιση στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία προσθήκη στην γκάμα των αυτοκινήτων που καταναλώνουν φυσικό αέριο (CNG) είναι η ειδικών προδιαγραφών έκδοση της νέας Skoda Octavia. Και σε αυτό το πρόγραμμα της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας τον πρώτο λόγο είχε η κραταιά VW.
Η Skoda ανακοίνωσε ότι η Octavia G-TEC 1.5 TSI, 131 ίππων, με 2,8 ευρώ διανύει 100 χλμ. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τη μέτρηση της μάρκας, γιατί όσα μοντέλα με φυσικό αέριο δοκίμασα έχουν ανάλογη μικρή κατανάλωση. Η νέα Octavia G-TEC λειτουργεί αρχικά με φυσικό αέριο. Μεταβαίνει στη λειτουργία βενζίνης, εντελώς αυτόματα, σε τρεις περιπτώσεις: Οταν η πίεση στις δεξαμενές φυσικού αερίου είναι κάτω από 11 bar, η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από -10 βαθμούς και αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο, όπου ο εγκέφαλος του κινητήρα χρειάζεται λίγα λεπτά (λιγότερα από 5 συνήθως) για να αξιολογήσει την ποιότητα του φυσικού αερίου με το οποίο μόλις ανεφοδιάστηκε. Φέρει δεξαμενές φυσικού αερίου στο πίσω μέρος του αμαξώματος, κάτω από τον χώρο αποσκευών. Μπορούν να αποθηκεύσουν 17,33 κιλά καυσίμου σε πίεση 200 bar.
Η ύπαρξη των πρόσθετων δεξαμενών έχει επιφέρει μια μείωση της τάξης του 25% στον χώρο αποσκευών, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, παραμένει περισσότερο από ικανοποιητικός για την κατηγορία (455 λίτρα). Με πλήρως γεμάτες δεξαμενές, η μέγιστη αυτονομία αποκλειστικά με φυσικό αέριο είναι 500 χλμ. Διαθέτει και ρεζερβουάρ βενζίνης χωρητικότητας 9 λίτρων, που εξασφαλίζει πρόσθετη αυτονομία 190 χλμ., αυξάνοντας τη συνδυασμένη αυτονομία στα 690 χλμ. Περιβαλλοντικά, η καύση του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα 25% λιγότερους ρύπους Cο2 από την αντίστοιχη της βενζίνης, ενώ τα NOx είναι σημαντικά χαμηλότερα, όπως και οι επιμέρους εκπομπές μικροσωματιδίων. Λανσάρεται αρχικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG) επτά σχέσεων, ενώ την ερχόμενη άνοιξη θα είναι διαθέσιμο και με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Διαθέσιμη για παραγγελία από 24.900 ευρώ στην έκδοση Grand Coupe και 26.200 ευρώ στην έκδοση Sportswagon.